Uusin podcast loukkaantumisesta ja sen piilotetusta viisaudesta

Yleensä loukkaantumista pidetään hieman herkkähipiäisten hommana. Totta on kuitenkin se että meitä jokaista on joskus sattunut ja olemme kokeneet tulleemme loukatuksi. Oli se sitten täysin tahatonta tai tahallista.  Se ei tarkoita että meidän tulisi jäädä katkeruuteen kiinni, sillä myös loukkaantumisen tunteet voivat opettaa meille jotakin arvokasta.

Loukkaantumisen tuottamaa kipua voi olla vaikea käsitellä, niimpä joko vaimenemme, teemme vastahyökkäyksen tai välttelemme. Onko muitakin vaihtoehtoja?

Uusin podcast aiheesta "kaikki se mitä näet ulkopuolellasi ja plaa plaa plaa".

Henkiset opit ovat ikuisuuksia puhuneet siitä että kaikki mitä ulkopuolellamme näämme, on myös meissä itsessämme. Se mitä heijastamme ulos, kertoo meistä. Olen samaa mieltä MUTTA peräänkuulutan myös ystäväämme erottelukykyä. Tästäkin lauseesta voi tulla koru ja keino kantaa sellaisiakin asioita, joita meidän ei tarvitse kantaa.

Myötätunto rulaa. Ymmärrys rulaa. Mutta epäasiallisen ja alistavan kohtelun salliminen ei.

Tässä kirjoituksessa tutkitaan muutamia sudenkuoppia itsetuntemuksen tiellä, joihin törmään työssäni sekä olen näihin toki itsekin haksahtanut ja tulen varmasti haksahtamaan vielä satoja kertoja...Koska olen ihminen.

Kokemus kuitenkin opettaa ja parhaimmassa tapauksessa sudenkuopat oppii haistamaan jo varhaisemmin, niissä ei välttämättä tarvitse killua niin kauhean pitkään.

Sudenkuopissa ei itsessään ole mitään väärää tai pahaa, enemmänkin ne kertovat siitä että jokin defenseisämme on aktivoitunut. Jokaisella nämä defenssit toimivat vähän eri lailla.

Yleisiä ja vähän laajempia esimerkkejä keinoistamme koittaa ratkaista sisäistä kipua ovat: miellyttäminen, suorittaminen, vetäytyminen, piilottaminen, kontrollointi ja perfektionismi.

Jaan nyt kuitenkin muutaman spesifimän esimerkin sekä miten itse olen harjoitellut palaamaan näistä kuopista takaisin sydämen äänen äärelle.

Liiallinen analysointi

Varsinkin ihmiselle joiden oman sisäisen maailman työstäminen, uskomuksien tunnistaminen ja todellisten tunteiden tiedostaminen on tärkeää, voi helposti käydä niin että todellisen kohtaamisen sijaan analysoi- tai enemmänkin yli analysoi.Yli analysointi koittaa itseasiassa peittää sitä mitä todella koet. Pelkoa, jännitystä, epävarmuutta, turvattomuutta, haavoittuvaisuutta, kaipuuta, tarvitsemista?

Analysointi on lopullinen kehä jossa mieli yrittää ratkaista asioita joita ei voi älyllä ratkaista. Tie ulos liiallisesta analysoinnista tapahtuu huomaamalla mitä tekee. Muistuttamalla itseään siitä, että tämä ei ratkea näin. Minulle tekee tällöin hyvää siirtyä kehoon: tanssia, ravistella kehoa, tehdä hengitysharjoitus, jotain joka palauttaa kokemiseen ajattelun sijaan.

Liika vakavuus

Liika vakavuus on kohdallani analysoinnin käsipari, otan analysoinnin niin hirmu vakavasti että elämästä alkaa kadota kepeys, spontaani nauru ja leikkisyys. Tällöin liika vakavuus uskottelee, että puristamalla ja pakottamalla tai rankaisemalla itseään hyvin kriittisellä sisäisellä puheella tie menisi eteenpäin. Toden totta, itsetuntemuksen tie on hyvä ottaa tosissaan, mutta liika vakavuus usein enemmänkin estää etenemästä. Liikaa vakavuutta voi olla vaikea havaita, kun siinä on kiinni se todella tuntuu ainoalta vaihtoehdolta. Tämän energia on raskas, tukahduttava ja julma. Tie tästä ulos menee taas huomaamisen kautta ja kykenemällä myöntämään itselleen että nyt on tullut otettua vähän liian tiukasti koko homma. Kaikenlainen huumori, kyky lempeydellä nauraa itselleen ja elämälle helpottaa.

Minä olen ainoa ja erityinen kipuni kanssa

"Kellään muulla ei ole näin häpeällisiä juttuja". Erillisyys ja vertailu. Itsetuntemuksen tie nostaa esiin valojemme lisäksi varjomme, sekä ne persoonan puolet joita emme kovin mielellämme katsoisi. Vaikenemme, piilotamme näitä ja uskomme olevamme ainoita keillä on vastaavia haasteita. Olemme usein myös varmoja, että jos muut tietäisivät he tuomitsisivat. 

Älä tuomitse muita siitä että he tuomitsevat sinut ennen kuin tiedät. Hyvin hyvin usein, ihmisillä on kyky suurempaan myötätuntoon kuin uskoisimmekaan. Miksi? Koska jokaisella on oma shittinsä, niin sanotusti. 

Eristäytymisen ja piiloutumisen sijaan, tie ulos kulkee jakamisen ja avoimuuden kautta. Koko maailmalle ei tietenkään tarvitse huutaa omia kipujaan, mutta niiden jakaminen jollekkin turvalliselle ystävälle joka ei yritä ratkaista tunteitasi voi olla hyvin eheyttävää.

Ajankohtaista:

Överiksi meni e-kirja

Överiksi vetäminen, suorittaminen ja addiktiot ovat asioita, joita minulla on reilun kymmenen vuoden kokemus. Nämä asiat ovat satuttaneet minua eniten, mutta myös lopulta opettaneet eniten.

Omista kokemuksistani ja niistä oivalluksista ja työkaluista jotka ovat auttaneet minua murtamaan överiksi vetämisen kaavaa olen koonnut e-kirjan.

Tilattuasi e-kirjan saat sen heti pdf tiedostona luettavaksi.

Lue lisää ja tilaa omasi Täältä  Hinta 15€

Syitä suorittamisen takana

Suorittaminen on asia jolle tulemme helposti sokeiksi - siitä tulee uusi normaali.

Pintatasolla saatamme vaikka uskoa että "Näin nyt vaan kuuluu elää"  ja "Mistä mä muuten rahaa saan". Vaikka nämä ovatkin tärkeitä kysymyksiä, todelliset syyt suorittamiselle löytyvät syvempää. Pintatason haasteiden ratkaisu yritykset saattavat jopa vaan pitää suorittamisen mallia yllä.

Tiedän, miten todelta paine ja pelko tuntuu joka saa suorittamaan. Se tuntuu todella elämän ja kuoleman kysymykseltä. En halua lainkaan väittää, että tämän teeman kanssa työskentely olisi helppoa. Vähän vaan kato hidastat elämää ja silleen.

Menee usein ojasta allikkoon jos emme tiedosta syitä miksi alunalkajamme aloimme suorittamaan. Koska sitähän se on, selviytymiskeino. Selviytymiskeinot ovat ihmispsyykelle erittäin tärkeitä. Niille ei kannata olla vihainen vaan muistaa, että niiden takana on jokin haava ja kipu.

Alla muutama esimerkki todellisista syistä suorittamisen takana. Nämä ovat niitä joidenka työstäminen ja tutkiminen myötätunnolla ja turvassa voi olla hyvinkin tärkeää ja aidosti eheyttävää.

 Vaikeus luottaa itseen ja muihin

 - En luota ihmisiin joten pakenen omaan maailmaani

-En luota elämään, addiktio on paras ystäväni johon uskon voivani luottaa

- En uskalla tehdä valintoja tai päätöksiä, addiktioni pitää minut paikallaan

-On helpompaa luottaa addiktioni sääntöihin kun luottaa kehenkään muuhun

- Jos olen "tavallinen" minut torjutaan/hylätään

'Vaikeus kohdata ja ilmaista tunteita

- En tiedä kuinka kohdata ahdistusta/vihaa/turhautumista joten uuvutan itseäni työllä /kuritan kehoani/tms.

- Nielen helposti tunteeni ja mielipiteeni

-En kestä konflikteja tai erimielisyyksiä, katoan omaan addiktio maailmaani

-Kontrollointi tuo tunteen että hallitsen tunteeni

Tavoitekeskeisyys

-Sisäinen paine "tehdä kovaa".

-Tunne että on puristettava, vähempi ei tunnu missään,

-Ainoastaan kovan itsekurin kautta tulee tuloksia - ajattelu

- Kaipaisin ja haluaisin jotain ihan muuta, mutta käytän addiktiota  esteenä

-Kontrollointi on todellinen saavutus. "Mind over Matter".

Halu olla Erityinen

-Saan kehuja/huomiota tekemisestäni/kehostani ja aikaansaamisestani.

-Minun kurinalaisuutta ihaillaan ja kadehditaan

-Saan huomiota ja huolenpitoa

-Tämä asia saa minut jotenkin eroamaan muista

-En tiedä kuka olisin tai mitä tekisin ilman tätä

-Tämä on ainoa asia jossa voin olla erityinen

Vaatii valtavaa rohkeutta tunnustaa näitä itselleen.

Joka kerta jos huomaat suorittavasi- voit pysähtyä kysymään miltä minusta nyt todella tuntuu ja harjoitella tekemään sille tilaa.

Seuraavassa uutiskirjeessä keskitytään enemmän siihen, kuinka näitä malleja voi lähteä tiedostamisen jälkeen työstämään.

Podcast - Empatiasta: kirous vai lahja - vaiko molempia?

Pitkästä aikaa uutta äänitettä! Tervetuloa kuuntelemaan :)

Juteltiin Tuula Ahteen kanssa Empatiasta. Teemasta joka on ainakin omalla kohdalla hieman kimurantti ja lähtenyt helposesti lapasesta.

Todellinen empatia kun ei vaadi itsensä uhraamista tai omien tarpeiden kieltämistä.

Tuula on kerännyt myös hienot sivut Erityisherkkyydestä, kannattaa käydä kurkkimassa: http://www.hspelamaa.net

Niinä hetkinä kun ei näe eteenpäin

Joskus niinä hetkinä kun tuntuu että ei jaksa, ei pääse eteenpäin, ei uskalla eikä vaan kertakaikkiaan selviä voi olla hyvä muistaa tai edes leikkiä muistavansa että todellisuudessa olet sisältä voimakkaampi kuin uskoisitkaan. En tarkoita tällä voimalla mitään puskutraktori energiaa, vaan hyvin kaunista, herkkää, avointa voimaa. Se voima ei tarkoita ettei tuntuisi. Kyllä voi tuntua. Surua, jännitystä, pelkoa, haikeutta, kauneutta, mitä hyvänsä.
Sisäinen voima ei ole vastustuksen puutetta, vaan sitä kohti katsomista- kunnioittaen omaa ainutlaatuista tahtiaan ja ihmisyyttään.

Mitä jos tietäisit että selviät?

 


Turvallisuuden tunteesta

Turvallisuudentunne on yksi tärkeimmistä tunteistamme. Turvattomuus, oli se sitten fyysistä tai emotionaalista koskee. Repii sydäntä auki, nostaa epävarmuutta.

Jokaisella meistä on myös omat konstinsa etsiä turvaa, joskus ihan näennäisesti järjettömillä keinoilla. Näin ainakin itsellä, se miten haen turvaa ei välttämättä kestä tarkempaa katselua. 

Uskon että on hyvä sopivassa suhteessa kyseenalaistaa omia turvanhakukeinojaan. Se on pelottavaa ja nostaa esiin hetkeksi pelkoa, epävarmuutta...
Mutta se myös vapauttaa näkemään että ei ehkä tarvitsekaan.
Ei ehkä tarvitsekaan joogata joka aamu ollakseen ok. Ei ehkä tarvitse rikastua ollakseen on. 
Ei ehkä tarvitse olla tietyssä rasvaprosentissa. Olen ihan ok vaikka olenkin väsynyt. 
Olen ihan ok vaikka söinkin pizzan. Olen ihan ok vaikka olenkin sairaslomalla. 
Olen ihan ok vaikka en tiedäkkään mitä tehdä. Olen ihan ok. Olen ihminen.

Sitten on myös sellaista turvattomuutta, johon kannustan puuttumaan. 
Ihmissuhteissa epäluottamus, valehtelu, pelien pelaaminen, epäkunnioitus, puhumattakaan henkisestä väkivallasta.

Liian usein törmää ihmisiin ja törmään itsessäni yrityksiin hyväksyä jotain jota ei tarvitsisi katsoa sormien läpi. Liian usein uskon silloin tarinoihini ”Mutta ei toista voi tuomita” ”Ei ole reilua vaatia”
”Jos pyydän häntä lopettamaan hän kuitenkin…” ”Jos puhun tästä hän kuitenkin….” ”Kyllä se varmaan siitä”. Tilanteen myöntäminen pelottaa. Mutta samalla se vapauttaa. 

Jos energia ei kulu enää todellisten tunteiden kieltämiseen tai tilanteen torjumiseen, energia voi vapautua tilanteen eheytymiseen, siitä oppimiseen. Mitä tilanne opettaa minulle on ehkä eriasia mitä se opettaa sinulle. Emme ehkä kaikista toiveistani huolimatta päädy ihanaan yhteisymmärrykseen. 

Joskus askel kohti sisäistä turvaa kulkee turvattomuuden läpi. 

F*cking scary, mutta kannattaa. Siitä oikeasti pääsee läpi.

Emotion to Devotion

IMG_2400.jpg

Triggerit. Tunnemuistot. Vanhat ohjelmoinnit. Punaiset napit ja vaatteet. Meillä kaikilla on omamme. Ne jotka tulevat meiltä niin syvältä selkärangasta, että ne todella tuntuvat TODELTA ja saavat meidät usein reagoimaan itseämme tuhoavilla tavoilla. Itsetuntemuksen matka lisää tietoisuutta pala palaselta niin, että pikkuhiljaa alamme kokemaan jotain uutta ja hassua: Tiedostamme, että reaktiomme on defenssi, mutta emme ihan osaa vielä katkaista reagoimistamme sen mukaan.

 

Jokaisen selviytymiskeinot ovat erilaisia. Joillakkin se on enemmän vetäytyvää ja piiloutuvaa, jollakin toisella hyökkäävää ja päälle käyvempää. Vaikka tavat ovat hyvin erilaisia, taustalla on hyvin samankaltainen pohjatunne: Pelko. Pelko, että minut hylätään. Pelko, että minua arvostellaan. Pelko, että minusta ei enää pidetä. Pelko, että torjutaan. Pelko myöntää, että erehtyi. Pelko menettää kasvonsa. Pelko, että elämä ei kannakkaan. Pelko, että ei selviä. Pelko yksinäisyydestä. Pelko läheisyydestä. Pelko menettämisestä.

 

Kun olemme pelolle sokeita, hyvin ymmärrettävistä syistä, se saa meidät suojautumaan. Suojautuminen rakentaa panssaria aidon kohtaamisen välille. Jos kylmetän itseni tässä, sitten minua ei satu! Oman elämäni jääkuningattarena voin ainakin tunnustaa, että vaatii hirveästi ponnisteluja ja kontrollia kylmettää itseään. Haaste olisi tehdä se, mikä kaikista eniten tuntuu vaikealta, antaa panssarien pudota. Sallia itsessään se, että tämä saa tuntua. Pelkoja ei voiteta kiertämällä niitä, vaan menemällä hellästi niitä kohti. Sallien sen, että se saa pelottaa. Sallien sen, mitä se meissä nostaa esiin.

 

Mennyt vuosi oli minulle monen ison pelon tiedostamista ja kohtaamista käytännössä. Jos jokin asia tuli selväksi, se on se, että niitä ei pääse pakoon välttelemällä kuin hetkellisesti. Kärsivällisesti elämä koputtelee ovelle, uudestaan ja uudestaan. Tarjoaa mahdollisuuden olla hylkäämättä itse itseään. Paine sisuksissa kasvaa liian suureksi. Niin paljon, kun tämä meissä voi nostaa vastustusta esille, se on kasvumme kannalta hyvä. Tähän aikaan toivon, että uskallat olla itsellesi tukena ja hellä. Anna aikaa.

Emootiot ja reaktiot joita usein painamme pois ja tukahdutamme ovatkin usein kuin silta vapautumiseen. Vain kulkemalla läpi pelon, vihan, turhautumisen, vastustamisen voi kokea niiden raukeamisen. Panssarin pudottamisen. Haastavan asian kohtaamisen. Kissan nostamisen pöydälle. Sanoa EI enää. Sanoa KYLLÄ. Astua itse sivuun. Antaa rakennelmien hajota.

Jokin raukeaa. Harvoin sitä tunnetta voi sanoin selittää. Jotain vanhaa sulaa pois. 

Vastustaminen itsessään ei ole ongelma, vaan se että vastustamme vastustamista.

”Emotion is energy, energy is motion”.

Tästä syystä olen kokenut itse erittäin hyväksi ja toimivaksi yhdistää vapauttavan ja tunnelukkoja purkavan liiikkkeen sekä itsetuntemusharjoituksen. Omasta palleasta on pikku hiljaa päässyt sulamaan pois sinne kauan, kauan sulottua huolta ja hätää. Jotain johon olin niin tottunut, että en tajunnut mitä mukanani kannoin. Vähän paradoksaalista että ne asiat joita on itsessään ehkä eniten hävennyt ja pelännyt ovatkin voineet hitaasti mutta varmasti valjastautua voimaksi.

Onko ihminen kokemustensa summa?

On aika jännästi sanottu että ihminen on kokemustensa summa. Toisaalta se tuntuu olevan juuri niin. Itse ainakin huomaan miten monet kokemukset ovat muovanneet sitä miten regoin/toimin/tunnen/ajattelen. On hyvin hyvin ymmärrettävää että jos jossain tilanteessa on joskus sattunut, kipua haluaa välttää tulevaisuudessa. Itselleni on usein käynyt niin että olen varuillani ja peloissani jonkun tässä olevan asian kanssa, koska joskus aiemmin samankaltaisessa asiassa "on saanut näpilleen". 

Taas vastaavasti on niitäkin kokemuksia joissa olisi ollu hyvä jo ajat sitten tajuta että "tämä ei tee mulle hyvää". Ilmassa on haissut palaneen käry, jokin osa on tuntenut että kaikki ei ole ihan kohdallaan... Ja silti halunnut uskoa. Ehkä mä vaan kuvittelin, hei! 
Rajat on hyvin mielenkiintoinen teema. Joskus niistä on tarpeen uskaltaa hellittää, joskus on rohkeutta vetää niitä.

Menneet kokemukset vaikuttaa siihen ns. sponttaaniin reaktioon joka tulee kun elämä tökkäisee johonkin kohtaan joka on ollut vereslihalla tai haavalla. Itse olen lukuisia kertoja mennyt siihen ansaan että häpeän haavojani, häpeän sitä kipua jota olen joskus kokenut/koen. Paraneminen ei tarkoita sitä että ei enää koskaan sattuisi, vaan sitä että voi alkaa tuntea itse itseään kohtaan myötätuntoa siellä, missä ei aiemmin kyennyt. 

Tänä aamuna mieleen palasi kokemus 10 vuoden takaa, kokemus ja ajanjakso joka oli minulle silloin vaikea. En tuolloin kyennyt käsittelemään kipua, koin olevani täysin yksin sen kanssa. Jotta en olisi tuota kipua nähnyt, tarvitsin tietysti selviytymiskeinoksi kontrollointia ja kuvitteellista hallintaa. Mikä silmänkääntö temppu. Myöhemmin taas häpesin kontrollointiani, vihasin sitä ja koitin esittää rentoa. (Jota en ollut...)

Vaikka pahimmista kontrollinmuodoista on paljon jo reunoja hiottu ja kohdattu kipeyksiä joita niillä on koittanut peittää..oli jotain isoa jäänyt. Meinaan juuri se häpeä omasta kontrollista. Tuon muiston noustessa esiin kysyin 10 vuoden takaiselta itseltäni mitä hän olisi kaivannut. Myötätuntoa. Jotain joka sanoisi "Se on ihan ok että sattuu". En ollut osannut antaa sitä itselleni, joten sen sijaan halveksuin itseäni. Itsensä halveksuminen on yksi tuhoisimmista asioista ihmisen elämässä. Se vääjäämättä heijastuu ulospäin. 

Tämän ja monen muunkin kokemuksen myötä taas vahvistuu käsitys siitä miten me pohjimmiltamme kaipaamme tulla nähdyksi ja hyväksytyksi, erityisesti niissä kohdissa kun se on meille itselle hankalaa.

Ystävyys, auts ja kiitos

En muista missä olin viime ystävänpäivänä, mutta tuntuu hienolta huomata tänään miten paljon viime vuosi on opettanut minulle ystävyydestä. Erityisesti naisten välisestä ystävyydestä. 

Kaikilla meillä on omia haavojamme ystävyyden saralla. Omaan taustaan kuuluu lapsesta alkaen kolmio draamoja, ulkopuolelelle jättöjä sun muita paineita olla tietynlainen. Itselläni on toki osuus noissa touhuissa. Nämä kokemukset jätti vuosiksi uskomuksen että naisiin ei voi luottaa, naisten välinen ystävyys ei ole mahdollista. Herkkyyttä panssaroin koittamalla olla "hyvä jätkä" ja hengaamalla lähinnä poikien kanssa.

Muutama vuosi sitten naisystäviä on taas alkanut hiipua elämään, varovaisin askelin. En alkuun ole uskaltanut antaa itsestäni muuta kuin positiivista ja reipasta kuvaa. Vasta nyt huomaan miten jännittävää ystävyys on ollut. Naisilla on usein suurempi herkkyys aistia mitä pinnan alla tapahtuu, kovan jätkän pelit ei mennytkään läpi. Hyvä niin. Aina hassua, mutta olen todella pelännyt omia ystäviäni.

Viime vuoden yksi isoimmista teemoista on ollut minuna oleminen, valoineni ja varjoineni. Minuna oleminen suhteessa muihin. On meinaan helpompi näennäisesti säilyä rauhassa kun on itsekseen, kukaan ei pääse tökkimään mihinkään mikä saattaisi tehdä kipeää, mihinkään missä voisi olla aika kasvaa. 

On niin paljon helpompaa olla jossain roolissa kuin itsessään. Voi olla huolehtija, voi olla tsemppaaja, voi olla aina muka ymmärtämässä, voi olla se joka koittaa ratkaista. Entä voiko vaan olla? Suostuuko kokemaan mitä todella kokee, selittelemättä?
Se on minulle ainakin haastavaa.

Jossain kohdissa on ollut hyvä opetella pyytämään anteeksi, jossain kohdissa lakata pyytelemästä anteeksi. Tämän vuoden aikana sain kokea asioita joita ei voi kokea yksin. On itketty, naurettu, istuttu hiljaa... Jaettu. Ihmetelty. Kohdattu. Myös oltu erimieltä. Välillä tarvittu etäisyyttä. Vuosi on ollut syvälle sisuksiin menevä. Ilmassa tuoksuu kepeys. Ehkä tänä vuonna luvassa on enemmän filosofoinnin ja syvä sukellusten sijaan tanssia, leikkiä ja kaikkea "sweetness of doing nothing" osastoa. Ehkä Hymiö wink

Ystävyys ei ole helppoa. En aiemmin osannut arvostaa sitä, koska en ollut kokenut sitä. Olin kokenut jotain sinnepäin, näytelmiä ystävyydestä. Kiitos niistä kokemuksista, ne opetti erottelukykyä. Vastuunottoa. Sitä mikä ei tunnu oikealta.

Ja toki, vuoteen mahtuu yhhälailla yksinäisiä hetkiä, erillisyyden tunnetta ja vertailua. Ne on myös osa elämää, juuri niitä asioita joita voi ja ehkä kannattaakin rohkeasti jakaa ystävien kanssa.

Siispä kiitos. Kiitos. Kiitos. Joskus on pelottavaa sanoa miten paljon joku merkitsee, miten paljon tykkää. Koitan muistaa ja uskaltaa tehdä sitä enemmän livenäkin. 

Hyvää ystävän päivää <3 terveiset iglusta!

Minä ja muut.

Kasvun kohta herättää minussa ajatuksia siitä mitä on kasvu suhteessa muihin ihmisiin. Tähänkään mitään oikeaa vastausta en löydä, mutta hyviä kysymyksiä kylläkin. 

Onko minun kasvuni etusijalla niin että jyrään siinä huomaamatta muut ympärilläni olevat?

Vai koitanko kasvaa jonkun muun puolesta?

Estänkö itseäni kasvamasta koska joku läheiseni ei pitäisi minun kasvustani?

Missä menee raja sen välillä onko kasvun tarpeeni täyttö terveellä tavalla itsekästä vai jo enemmän itsekästä ylimielisellä tavalla?

Missä menee raja sen välillä että huomioin myös muut, mutta en kuitenkaan uhraa itseäni ja elämääni?

Epätietoisuus

Usein sanomme että pahinta on epätietoisuus. Vaikka niin kovin kaipaamme selkeyttä, asioiden loksahtamista kohdalleen se myös pelottaa meitä. Jos tämä olisikin selkeä. Jos tämä olisikin ”done”. Haluamme suojata itseämme irtipäästön kivulta, varjella itseämme tuntemattoman pelolta. Se on kovin ymmärrettävää. 

Kun jokin asia tai vaihe on päättymässä elämässä, voimme myös antaa itsemme surra sitä. 
Surussa on myös jotain kaunista. Se kertoo siitä että jokin on koskettanut sinua hyvin syvästi. Jollakin asialla on ollut sinun elämässäsi merkitys. Voimme surra loppumisia ja päättymisiä ja yhtä lailla antaa itsemme olla uteliaita, ehkä jopa iloisia tulevasta, vaikka emme vielä tiedäkkään mitä se pitää sisällään. 

Silta sinne kulkee tyhjyyden kautta. Otan itseäni kädestä kiinni ja istuskelen vielä sillan toisella puolen. Kerään rohkeutta ja katson vielä maisemaa jonka olen jättämässä taakseni.  
Joskus olin sille vihainen, koitin muuttaa siitä, koitin paeta sitä, koitin sulkea silmäni siltä ja koitin istuttaa sinne pumpulipuskia jotta pystyisin siellä pysymään. Syvältä sydämestä kuuluu kuitenkin nyt KIITOS.

Kaksi kysymystä

Päivän kysymykset viikonlopun kunniaksi, sotkematta tähän puskemista tai painetta tulla "paremmaksi" (illuusio):

Mitä teet nyt paljon jota tiedät sisälläsi että voisit tehdä vähän vähemmän?

Mitä et tee nyt juuri lainkaan, mitä sisälläsi tiedät että sinun voisi olla hyvä tehdä enemmän?

Kannatko maailmaa harteillasi?

Hartiat. 
Tällä alueella kannamme usein paljon kireyttä, jännitteitä. Sanotaan että ”joku kantaa maailmaa harteillaan”. Kuinka usein tulee miettineeksi että onko kaikki ne murheet mitä kannan edes omiani? Onko minulla kykyä vaikuttaa niihin? Kannanko jotain ikäänkuin jonkun puolesta? Kannanko jotain velvollisuuksia, jotka eivät ehkä edes kuulu minulle? Puutunko tällöin asioihin jotka eivät ole minun asioita? Pelkäämme että jos lakkaamme murehtimasta että meistä tulee itsekkäitä, pelkäämme mitä tapahtuu jos emme huolehdi. 

Niiden taakkojen kantaminen joihin meillä ei ole mahdollisuutta vaikuttaa pudottaminen on prosessi. Ei voi yhtäkkiä täysin lakata välittämästä. Mutta tiedätkö, ei tarvitse lakata välittämästä. Voi välittää, voi toivoa parasta, voi rakastaa ja voi tukea, mutta ei voi kantaa. On rakkauden teko itseään kohtaan vapauttaa itsensä siitä mihin ei voi vaikuttaa. Niin kipeää kuin se alkuun voikin tehdä. Emme voi kassvaa kenenkään muun puolesta, emme voi kantaa vastuuta kenenkään muun puolesta. Emmekä edes voi todella tietää mikä toiselle on parhaaksi. 

Aloitetaan ja palataan aina itseemme, yhä uudelleen.

Nosta hartiat korviin, jännitä ja purista. Tunne miltä tuntuu kun koitat kantaa jotain johon sinulla ei ole voimia. Päästä irti. Anna hartioiden laskeutua, anna niiltä pudota ylimääräisen lastin. Suorista selkäsi, ole sinussa. Se riittää.

Sitoutuminen

Kundaliinijooga perinteessä jonka ihmiskäsitys puhuttelee minua syvällisesti sanotaan että ensimmäinen askel onnellisuuteen on sitoutuminen.

Onnellisuuden määritelmästä voisi tietysti jauhaa tovin ja toisenkin mutta ei käytetä siihen nyt kauheasti aikaa. Oma kantani on lyhyesti niin sanottu Radikaali tyytyväisyys joka ei todellakaan sisällä kipeiden tunteiden kieltämistä taikka haasteiden vähättelyä. Tunteet on totta, tapahtumat on totta. Ne on koettava, kohdattava ja juuri siihen tahtiin kun kukin siihen on valmis. Vaikka haluan uskoa ns. radikaaliin onnellisuuteen ja elämän hyväksymiseen, se ei tarkoita että aina kykenen siihen. Ehei. Ei sinne päinkään. Anthony DeMello kuvaa osuvasti "Ensimmäinen askel havahtumisen tiellä on tiedostaa että ei halua havahtua".

Mitä se tarkoittaa että ensimmäinen askel tyytyväisyyteen on sitoutuminen? Mihin oikein sitoudun? Kuuluuko siihen jotain sääntöjä? Olenko sitten jossain uudessa vankilassa? 

Sitoudu sinuun. Sitoudu sinun matkaasi. Kuulemaan sinua.

Omalla kohdallani tämä on huomattavasti helpommin sanottu kuin tehty. On helppo sitoutua silloin kun se on "kivaa" ja helppoa. 

Sitoudunko silloin kun sitä eniten tarvitaan? 

Yksi asia on varma: tulemme kohtaamaan vastustusta tällä matkalla. Eniten juuri silloin kun olemme eniten lähellä jotain meille vielä kipeää, jotain joka ei ole vielä eheytynyt. Jotain joka vaikuttaa elämässämme enemmän kun tietoisesti voimme tajuta. 

Sinne missä on turvattomuutta luikertelee myös kontrollinhalu. Joku osa meissä vastustaa sitä mitä on, missä on rajamme, tarpeemme. Koitamme kontrolloida itseämme, kehoamme, tunteitamme, muita ihmisiä, henkisyyttä, kontrolloimattomuuttakin. Kontrollointi taas uuvuttaa ja lisää turvattomuutta. Jep, kehä. Ympäri mennään yhteen tullaan. 

Tässä kohtaa tulee sitoutuminen kuvioihin. Suostunko huomaamaan että kontrollinhalu joka usein kovettaa, onkin turvattomuutta? Suostunko katsomaan mitä kontrolloinnilla koitan peittää, vaikka en ehkä pidä siitä mitä näen (ainakaan heti)?

Sitoudunko itseeni niin paljon että uskallan avautua tuntemattomalle?

Vai käännänkö selkäni heti kun alan tuntea epämukavuutta ja uskon mieleni lukuisia juttuja kuten:

"En vaan pysty tähän" 

"En ole koskaan ollut sellainen"

"Parempi olla yksin"

"Minut kuitenkin hylätään"

"Tuotan muille pettymyksen"

Yms.

Selän kääntäminen on ihan ok. Olen niin lukuisia kertoja tehnyt, mutta en sitten kuitenkaan ole päässyt pakoon sitä asiaa joka minun on kohdattava. Joskus on tarpeen kerätä voimia ennen kuin siihen on valmis.

Sitoutuminen kysyy nöyryyttä, luottamusta ja rohkeutta. Uskallanko antautua tälle? Uskallanko sanoa kyllä? Paradoksaalisesti sitoutuminen voi alkaa kun näkee ensin missä ei ole sitoutunut. Se on harjoitus, se on jotain jota palata muistamaan päivittäin. Kun side itseen vahvistuu terveellä tavalla, voi alkaa myös tavoittamaan turvaa itsestään. Sitä jotain jota niin kaipasi aiemmin, voikin kokea itsessään. 

Mitä se on käytännössä kun olet sitoutunut itseesi?

Mikä tukee sinua siinä?

Stop

Sometimes it's not about doing something, it's about stop doing something. 
And look what comes up.

Olen itsessäni ja työssä saanut tutkia isoa teemaa: kontrollointia ja sen eri muotoja. Huomaten miten ovela peli se on, miten taitavaksi siinäkin voi tulla. Itsehuijauksen mestariksi. Onko kontrollointi koskaan lisännyt elämään iloa, rauhaa tai selkeyttä?
Hinta jonka sillä maksan on kova. Jännite, kireys ja paine muuttuu niin tutuksi, että ei enää osaa tunnistaa ja erottaa tavallisesta.

Kontrollinhalu syntyy turvattomuudesta. Kontrollointi luo lisää turvattomuutta. Se on kehä, joka ei lopu. Miten uskaltaa alkaa löytää turva itsestään?

Tekisi mieli hypätä suoraan sinne, mutta se ei taida olla mahdollista. Miten suostua elämään sen kanssa, että minussa on osa joka jatkuvasti haluaa hallita/kontrolloida/varjella ja silti palata uudelleen ja uudelleen takaisin kotiin. 

Paraneminen alkaa siellä missä pääsee kiinni kipuun joka on kontrollinhalun taustalla. Usein käymme tämän kanssa kymmeniä kierroksia, vaihtaen välillä kontrollin kohteita ja sekin on osa matkaa. Kontrollointi väsyttää ja uuvuttaa. Niin paljon että se voi itkettää, repiä auki. Tuntea että ei enää pysty. Se on hyvä kohta. 
Vaikea. Vaativa. Mutta hyvä. 

Uskalla pudota sinne, sinua kannetaan. Mitä yllättävämmillä tavoilla.

Terveisin, n. 10000 kertaa pudonnut