Podcast - Eroamisesta, parisuhteen solmuista ja mitä nämä kaikki voivat opettaa

Eroaminen voi olla yksi kipeimmistä asioista, joita ihminen kohtaa elämässään. Parisuhteen päättyessä voi tuntua siltä, että koko maailma menee väärinpäin. Sitä saattaa haahuilla silmät itkusta turvonneena ympäriinsä, kokien että kaikilla muilla on elämä kasassa ja itse hajoamassa. 

Eroamiseen ja erosta toipumiseen liittyy erilaisia vaiheita. Ero on aina prosessi, jota ei voi suorittaa läpi. Sen läpi voi elää. 

IMG_4674.JPG

Tällä podcastilla sain kunnian keskustella ihanan Marika Rosenborgin kanssa, joka on toiminut eroryhmien ohjaajana jo yli 15 vuoden ajan. Marika pitää myös yksilövastaanottoa eronneille ja eroa harkitseville, sekä pitää Solmu- ohjauksia pariskunnille, jotka haluavat yhdessä työstää suhteen solmuja auki. Marika kirjoittaa myös Hidasta Elämää sivustolle Uuden elämän värit blogia.

Juttelemme ainakin seuraavista aiheista:

  • Eroamisen kivusta ja tunnetyöstä

  • Miksi suhteet päätyvät yleensä eroon

  • Erotaanko liian herkästi vai jäädäänkö liian herkästi- vai onko tähän edes oikeaa vastausta?

  • Miten tukea eroavaa

  • Pettämisestä ja kolmansista osa-puolista

  • Ydin tarpeista ja näkyväksi tulemisesta toiselle

  • Tervetuloa kuuntelemaan!

Podcast erosta, parisuhteen solmuista ja toipumisesta
Eevi Minkkinen/ Marika Rosenborg
kuva blog.jpg

Minun ja Marikan Sinä selviät- verkkokurssi erosta toipumisen tueksi on nyt ostettavissa tarjoushintaan 79€ (Tarjous voimassa 31.5.2020 asti).

Sinä olet kokonainen.png
Comment
Share

Podcast äitiydestä: jaksamisesta, väsymyksestä ja kaikesta siltä väliltä

Tällä podcastilla jatkamme rakkaan ystäväni Mipin kanssa saman teeman äärellä, jonka kanssa aloitimme äitiys ja riittämättömyydentunne podcastilla. Voit kuunnella tämän jakson hyvin, vaikka et olisikaan kuunnellut aiempaa.

Tämän podcastin tarkoitus ei ole neuvoa tai ohjeistaa, vaan olla enemmänkin vertaistukea ja niiden oppien jakamista jotka ovat meille toimineet ja joita olemme itse kompuroiden opetelleet. Ja opettelemme edelleen. 

Äitiydestä: jaksamisesta ja hetkittäisten hajoilujen hyväksymisestä
Eevi Minkkinen
mothers-856094_1280.jpg
Comment
Share

Podcast - Kiintymyssuhdeteoria osa 1

Kiintymyssuhdeteoria on avannut silmiäni omille parisuhteessa nouseville, hämmentäville tunteilleni. Kiintymyssuhde teorian ymmärtäminen on hellittänyt myös häpeän tunnetta, jota olen kokenut omista "lapsellisista" tunteista jotka nousevat esiin varsinkin konflikteissa ja vaikeina aikoina.

Psykoanalyytikko John Bowlby teki Kiintymyssuhdeteorian tutuksi 70-80 luvulla. Aihetta on tutkittu paljon ja se selittää hyvin miten varhaiset kiintymyskokemukset (arki kielellä: suhde omiin vanhempiin)  vaikuttavat aikuisena parisuhteessa.

Kiintymyssuhdemallissa minua kiehtoo se, että selittää kiintymyssuhteen olevan myös biologinen asia, ei pelkästään tunnetason asia. Vauvasta alkaen, ihmisellä on tarve kiinnittyä. 

Kiintymyssuhteessa kaksi ihmistä muodostaa myös yksikön. Yksikön, jossa toisen osapuolen, eli vaikkapa kumppanin verepaine, hormonitoiminta ja sydämenlyönti pyrkii synkroniaan toisen osapuolen kanssa. Tämä selittää hyvin myös mm. sitä, että miksi kiintymyssuhteen ollessa uhattu tai sen päättyessä, fyysiset oireet ovat ihan totinen tosi juttu. Sydäntä ihan oikeasti särkee.

Tässä ajassa  tuntuu välillä että itsenäisyyttä ylikorostetaan. Tarvitseminen voi pelottaa ja hävettääkin. Osa biologiaamme on tarvita ja kiinnittyä. Kyse on enemmänkin siitä, onko kiinnittynyt turvallisesti vai turvattomalla tavalla. 

Oman kiintymystyylin ymmärtäminen voi olla hyvin selittävää ja paljastaa pinnan alla olevia, hyvin alitajuisia taipumuksia. Hyvä uutinen on se, että kiintymyssuhde tyyli ei ole muuttumaton vaan turvatonta kiintymystyyliä voi lähteä eheyttämään ja voimaannuttamaan. 

Kiintymystyylit ovat:

Turvallinen, ristiriitainen, välttelevä ja jäsentymätön.

Kuuntele podcastilta lisää kiintymyssuhdemallista ja eri tyypeistä.

Kiintymyssuhdemalli osa 1
Eevi Minkkinen
shutterstock_164746607.jpg
Comment
Share

Epäonnistumisen tunteesta podcast

Epäonnistumisen tunne on tuskin kenenkään lempi tunne. 

Silti ihan jokainen on joskus kokenut epäonnistuneensa.

Epäonnistumisen tunnelukko voi syntyä, jos on kokenut toistuvasti tulleensa nolatuksi tai vähätellyksi. Se voi syntyä jos itseen on kohdistuttu epärealistisia vaatimuksia ja jos on odotettu osaavan asioita ilman opastusta tai tukea.

Epäonnistumisen tunnelukko saa reagoimaan jokaisen vähän eritavoin. 

Yksi keino koittaa välttää epäonnistumista on paineen alla koittaa menestyä, onnistua ja saavuttaa. Toimintaa ohjaa uskomus, että tekemällä voi ratkaista epäonnistumisen kivun. Vaikka miten saisi meriittejä ja titteleitä, se ei tunnu riittävän. Sisällä on edelleen kipu.

Toinen tapa jolla epäonnistumisen tunteen kipua koitetaan välttää, on kirjaimellisesti välttämällä. Se on sitä, että ei uskalla tehdä asioita, joissa on mahdollisuus tuntea epävarmuutta ja epäonnistumisen kipua.

Kolmas keino on se, että ottaa pieniä askelia ja altistaa itseään uusille asioille mutta usein tämä on vielä varsin kuormittavaa ja vaatii "psyykkausta". Kokemuksien ja myös "epäonnistumisien" myötä henkinen kyky tulla toimeen epävarmuuden ja epätietoisuuden kanssa kasvaa ja uusia askeleita uskaltaa ottaa huolettomammin.

Kuuntele lisää podacastilta! (Jonka nauhoittamisen kanssa muuten epäonnistuin kahteen kertaan ..:))

Epäonnistumisen tunteesta
Eevi Minkkinen
OÄÄ kuva.jpg
Comment
Share

Podcast - Äitiys ja riittämättömyyden tunne

Sain jo aikaisin keväällä toiveen tehdä podcastin aiheesta äitiys ja riittämättömyyden tunteet. 

Mulla on äitiydestä kokemusta vasta vajaan vuoden verran ja siksi vielä odottelin hetken ennen aiheeseen tarttumista. Ja kutsuin vielä mukaan keskusteluun rakkaan ystävän, myös tuoreen äidin jonka kanssa ollaan jaettu omia tuntojamme pitkin matkaa. 

Mippi on ihana, viisas nainen ja tuleva psykoterapeutti.

Mipin kotisivut löytyy täältä.

Tervetuloa kuuntelemaan keskusteluamme äitiydestä, siihen liittyvistä riittämättömyyden tunteista ja muistakin vaikeista tunteista.

Riittämättömyyden tunteesta ja äitiydestä
Eevi Minkkinen
2017-08-16-PHOTO-00000277.jpg
Comment
Share

Podcast perfektionismista

Perfektionismi uuvuttaa. Mikään ei lopulta  riitä. Tulee uusia vaatimuksia, aina on jotain kesken tai saavutusten tilalle saapuu menettämisen pelko. 

Perfektionismiin liittyy yritys kontrolloida elämää. Se miksi elämää taas yritetään kontrolloida, johtuu sisäisestä turvattomuudesta, jonka juuret ovat usein jo kaukana lapsuudessa.

Perfektionismi ei aina näy ulospäin klassisesti vaikkapa siivousfrikkeytenä tai työn viilaamisena loputtomiin. Perefektionismia voi ilmetä myös hyvin vaikkapa kehoon, liikkumiseen ja syömiseen liittyvissä asioissa. Sitä voi esiintyä ihmissuhteissa ja pyrkimyksenä kontrolloida omaa tunnemaailmaa.

Perfektionismiin liittyy  jatkuva paineen tunne, vaikeus ”antaa olla” sekä epärealistiset vaatimukset itseä ja joskus myös muita kohtaan.

Perfektionismin takana on pyrkimys suojautua kivulta. Se uskottelee, että jos olet tai toimit täydellisesti- voisit välttyä vaikkapa arvostelluksi tulolta, epävarmuudelta tai pettymyksiltä. Perfektionismin pyrkimys on koittaa ottaa vastuulleen kaikki, sellaisetkin asiat joita ei voi oikeasti mitenkään kontrolloida. 

Miten sitten alkaa hellittämään? 

Tiedostamalla missä vaatii liikaa. Ymmärtämällä että se ei tapahdu hetkessä, vaan uusien mallien opettelu todellakin vaatii aikaa ja kysyy myös sisäisen turvallisuuden vahvistamista. Se kysyy armollisuuden ja myötätunnon harjoittelua. 

Se kysyy myös kykyä harjoitella kohtaamaan epävarmuuden ja epäonnistumisen tunteita, jotka ovat lopulta vain tunteita, ei jotain joiden tulisi saada sanella maailmamme rajoja.

Kuuntele lisää podcastilta!

Podcast perfektionismista
Eevi Minkkinen

ps. Armollisuus itselle verkkokurssilla käsitellään mm. perfektionismin takana olevia pelkoja ja harjoitellaan löytämään armollisuutta sekä myötätuntoa itseä kohtaan. Kurssi alkaa 20.4 ja maksaa 42€. Lue lisää täältä.

Podcast läheisriippuvuudesta

Läheisriippuvuus on sanana varsin vahva, ehkä hieman määritteleväkin. Itse ajattelen mielummin että minulla on taipumus läheisriippuvaiseen käyttäytymiseen kuin että olisin jotenkin diagnosoitu läheisriippuvainen.

Aiemmin tämä käyttäytyminen on hallinnut elämääni ihan liiaksi asti. Olen kuitenkin harjoitellut mm. omien rajojeni tunnistamista, niistä huolehtimista, tervettä itsekunnioitusta ja omaan intuitioon luottamista joten koen että nuo opitut mallit ovat nyt enimmäkseen nukuksissa. Näistä käytösmalleista irtaantuminen ja niihin liittyvä tunnetyöskentely oli reilun kahden vuoden mittainen prosessi, josta en aina todellakaan uskonut selviytyväni. Mutta hitto vie. Selvisin.

 Koska tunnistan itselläni tämän taipumuksen, on minun kuitenkin tärkeää olla hereillä sen suhteen, varsinkin elämän stressaavissa kohdissa. En enää halua palata toistamaan mennyttä. Minun on tärkeä muistuttaa itseäni, etten voi eikä minun kuulu muuttaa ketään.

Läheisriippuvuus ei ole tyhmyyttä eikä edes järjen asia. (Sanon tämän siksi koska olen valtavasti hävennyt omaa "tyhmyyttäni".)

Läheisriippuvaan käyttäytymiseen liittyy ihan oma dynamiikkansa. Se voi ilmetä mm. Yrityksenä muuttaa/ pelastaa/parantaa toista sillä seurauksella että oma elämä hupenee ja yrityksillä kontrolloida toisen toimintaa sillä seurauksella että toinen ei ota itse vastuuta teoistaan.

Läheisriippuvuuteen liittyy vahva pelon ja ahdistuksen tunne. Pelko liittyy usein siihen että toinen satuttaa tai pettää luottamuksen. Läheisriippuva yrittää estää toista satuttamista itseään, mutta satuttaakin tällä usein itseään entisestään.

Läheisriippuvaa suhdetta varjostaa usein epätasavertaisuus, turvattomuuden tunne ja pelko.

Suhde ei tietenkään ole "vain huono", mutta se mikä pitää edelleen yhdessä ei ole järki. Järjellä läheisriippuva usein tietää, että jotain olisi hyvä muuttaa. Se ei kuitenkaan ole ihan niin yksinkertaista kun syvät alitajuiset pelit ovat ottaneet vallan. Mutta se on mahdollista. Usein tähän kuitenkin tarvitsee tukea.

Miten nämä kierteet voi katkaista?

Mistä niissä on kyse?

Kuuntele lisää podcastilta!

Läheisriippuvuudesta podcast
Eevi Minkkinen

Uutta! Armollisuus itselle verkkokurssi alkaa 20.4! Lue lisää TÄÄLTÄ

Podcast kateuden tunteesta

Kateuden tunnetta voi olla vaikea tunnistaa, saatikka myöntää edes itselleen.

Kateuden tunteeseen liittyy usein tabuja ja häpeää. Pahimmillaan se on tunteena lamaannuttava. Parhaimmillaan se voi toimia itsetuntemuksen työvälineenä ja auttaa vapautumaan itseä rajoittavista ajatusmalleista.

Kateus on tunteena inhimillinen siinä missä muutkin tunteet. Se ei tee ihmisestä huonoa eikä epäonnistunutta. Kateuden tarina kannattaa kuitenkin tunnistaa, sillä se on harvemmin totta. 

Kateus ei ole läheskään aina kateutta toisten autoista, ruohonleikkureista tai vaatteista. Emotionaalinen kateus on sitä, että koemme että jollain toisella on tunnetasolla jotain, minkä koemme itseltämme puuttuvan. Voimme esim. Kokea että joku saa tukea jota itse kaipaisimme. Kaipaamme tuetuksi tulon tunnetta. 

Kateuden tunteen salliva tutkiminen on lahja itsellesi, joka parhaimmillaan lisää itsetuntemusta ja opettaa erottelukykyä siitä, mikä on sinun tiesi ja mikä ei.

Kuuntele lisää!

Podcast kateuden tunteesta
Eevi Minkkinen
Comment
Share

Podcast sisäisen äänen kuuntelusta (joka ei ole aina ihan helppoa..)

Sisäinen viisaus, oma ääni. Se ääni joka ei aina kuulu mielen mölyjen takaa. Se ääni jonka olemassa olon voi jopa unohtaa, etsiessään vastauksia ulkopuoleltaan. 

Miten sitä voi alkaa kuulemaan ja mistä tietää että siihen voi luottaa?

Sisäinen viisaus on jokaisessa. Olkoonkin niin, että emme ole siihen välttämättä kovinkaan paljon yhteydessä. Jotta sitä voi alkaa kuulemaan, on kuunneltava. Kuuntelu kysyy pysähtymistä. 

Luulisi, että tämä on helppoa ja itsestään selvää, mutta se ei todellakaan ole. 

Arkea suorittaessa ajaudumme helposti toimimaan totuttujen kaavojen mukaan, tunnustelematta lainkaan mitä todella nyt tarvitsisimme.

Sisäiseen ääneen luottamus vahvistuu vain sitä kautta, että saat kokemuksia siitä että siihen luottaminen, niin järjettömältä kuin se onkin ehkä tuntunut, on johtanut johonkin joka on sinulle totta ja oikeaa.

Sisäisen viisauden kuuntelun kuvitellaan olevan usein vain ihanaa. Ei se ole. Se voi pyytää meitä antamaan aikaamme asioille, joita olemme ehkä pitkään laimiinlyöneet. Se saattaa pyytää aikaa luonnossa, ehkä se pyytää menemään kohti ihmisiä, ehkä se pyytää ottamaan omaa tilaa. Ehkä se pyytää sulkemaan puhelimen illalla ajoissa. Ehkä se pyytää jotain, jota sisuksissasi tiedät olevan sinulle hyväksi- mutta on niin paljon helpompi olla kuulematta ja jatkaa samalla tavalla.

Kukaan ei ole yhteydessä sisäiseen ääneensä kokoajan. Ihan jokaisella meistä on mieli, joka hölisee kaikenlaista. Vaikka miten olisi tehnyt meditaatiota ja itsetuntemustyöskentelyä, siellä se mieli edelleen on ja se edelleen hölisee kaikenlaista. Mielestä ja ajatuksista ei tarvitse päästä eroon.

Sisäinen viisaus ei kuitenkaan ole puskevaa, tuomitsevaa tai ankaraa. 

Se on äärimmäisen kärsivällinen. Ja yksi asia on varma, sen ääni ei hiljene. Se jaksaa odottaa. kunnes olemme valmiita kuulemaan.

Sisäistä viisautta voi tunnistaa seuraavista:

  • Se on avointa, uteliasta, tutkivaa.
  • Ehdottomuuksien sijaan se kysyy.
  • Se rakastaa sitä, että uskallat kokeilla. Se tietää, että opit kokemalla. Se ei tuomitse sinua.
  • Se ei käytä "Ei ikinä" , "Aina" ja "Koskaan" kortteja.
  • Se ei uhriudu, se ei anna kävellä ylitseen
  • Se on tunteva, herkkä, haavoittuvainen ja inhimillinen
  • Se ymmärtää että elämää ei voi lokeroida
  • Erottelun ja syyttelyn sijaan, se haluaa ymmärtää
  • Se tietää myös rajojen olevan rakkautta, se ei kohtele itseään eikä toista tietoisesti kaltoin.
  • Sisäinen viisaus ei ole aina se mikä on heti helpointa, mutta kun saat kokemuksia sen kuuntelusta, huomaat että se todella haluaa parastasi.

Terveisin minä joka olin varma että minulla ei ole intuitiota. Ja minä joka en edelleenkään sitä todellakaan aina kuule. Ja minä joka edelleen ja jatkuvasti harjoittelen.

Sisäisen äänen kuuntelusta
Eevi Minkkinen
shutterstock_199374350.jpg

ps. Henkisen kasvun perusteet kurssilla tätäkin aihetta käsitellään lisää! Kurssi alkaa 3.3 ja voit lukea lisää TÄÄLTÄ

Comment
Share

Podcast alistumisen tunnelukosta

Tällä podcastilla puhun alistumisen tunnelukosta. Olen aiemmin kirjoittanut aiheesta täällä.

Alistumisen tunnelukko pääsee syntymään kun on toistuvasti kokenut tulleensa mitätöidyksi ja vähätellyksi. Usein taustalla on myös kokemuksia jossa on käytetty joko henkistä tai fyysistä valtaa väärin ilman että on kyennyt puolustautumaan tai suojaamaan itseään. Näin ihmisen on ikäänkuin pakko alistua. Tunnelukko kulkee mukana ja vaikka tarvetta alistumiselle ei enää olisi, ihminen toimii siitä käsin. Se voi oireilla mm. niin että kantaa vastuuta joka ei kuulu itselle, tukahduttaa tarpeensa ja tahtonsa, ei pidä puoliaan, anteeksipyytelee turhaan, välttää päätöksien tekoa eikä muista mitä on olla omassa autenttisessa voimassaan.

Tunnelukot eivät ole mitään diagnooseja tai vikoja, vaan hyvin ymmärrettäviä selviytymismalleja. Tunnelukkojen aktiivisuus voi vaihdella elämäntilanteiden mukaan kuten niiden hallitsevuuskin. Harvoin (jos koskaan) nämä lukot kuitenkaan katoavat itsestään, vaan niiden vallasta vapautuminen kysyy sekä tiedostamista että tahtoa toimia toisin. Koska tunnelukot ovat usein olleet vuosien ajan selviytymismallejamme, myös niiden työstäminen kysyy aikaa, toistoja ja uusien tapojen opettelua.

Podcastilla kerron lisää miten mm. alistumisen tunnelukkoa voi lähteä työstämään inhimillisesti.

Ja vielä kerran, tunnelukot eivät ole merkki viallisuudesta.

Alistumisen tunnelukko
Eevi Minkkinen

ps.  Ihana Armollisuus itselle workshop järjestetään Tampereella 19.3 . Lue lisää!

Comment
Share

Lakkaa yrittämästä muuttaa itseäsi podcast paradoksista

Kyllä, uskon että on hyvä ja viisasta työstää itselle kipeitä asioita ja kyllä, uskon että myös vaikkapa tiettyjen itselle tuhoisten käytösmallien muuttaminen on viisasta.

MUTTA, siitäkin voi tulla uusi vankila.

"Hyväksyn itseni vasta kun olen päässyt eroon tästä vihasta"

"Kunhan lopetan tämän kontrolloinnin olen ok".

Tästä seuraa uusi kehä, jossa yritämme kyllä hyvin aikein muuttua, mutta yritämme sitä tuominnasta ja riittämättömyydestä käsin. Jokaisella meistä on issueita, varjoja ja ei niin kauniita tapoja toimia. JOKAISELLA.

Mitä se olisi, jos lähtisi siitä että on hyväksyttävä ja arvokas, kaikkineen. Kaikkine raadollisuuksineenkin? Se voi tuntua järjenvastaiselta, tiedän. 

Mutta jos itsesi tuomitseminen olisi auttanut sinua muuttumaan, se olisi jo tapahtunut.

Saat olla juuri siellä missä olet. <3

Lakkaa yrittämästä muuttaa itseäsi podcast
Eevi Minkkinen

ps. Kotona kehossa workshop käsittelee itsensä hyväksymistä itsensä muokkaamisen sijaan.Voit käydä workshopin kotoasi käsin, silloin kun sinulle sopii.

Comment
Share

Harjoitus/podcast vaikeisiin hetkiin

Tämä podcast on hieman poikkeava aiemmista, sillä tässä on mukana lyhyt konkreettinen harjoitus hetkiin joissa elämän ja sen nostamien tunteiden kohtaaminen tuntuu vaikealta. 

Ennen harjoitusta kerron kolme kohtaa joidenka muistaminen ja joille antautuminen voi vaikeissa tilanteissa helpottaa kohtaamaan sitä mitä tuntee. Olkoon se surua, vihaa, pettymystä, yksinäisyyttä, kaipuuta, mitä hyvänsä.

Suosittelen myös lämmöllä tutustumaan Kristin Neffin työhön: http://self-compassion.org

Harjoitus/Podcast vaikeaan tunteeseen
Eevi Minkkinen

Addiktioista podcast

Addiktiot mielletään usein lähinnä alkoholi ja huumeongelmiksi. Siinä missä ne toki ovat addiktioita, on tärkeää tiedostaa että myös "hyviin" asioihin voi addiktoitua. Addiktion tarkoitus on harhauttaa kipu/vaikea tunne jota ei usko kykenevänsä kohtaamaan pois. Se on erittäin ymmärrettävää, mutta ei toimi pitkässä juoksussa. Lopulta käy niin, että addiktio satuttaa enemmän. Addiktio ei vapauta, vaan rajoittaa. Addiktiot kaventaa elämää, eikä mikään silti riitä.

Addiktoiden työstämisessä myötätunto, kärsivällisyys ja pienet askeleet ovat oleellisia. Addiktiot syövät ruuakseen häpeää ja syyllisyyttä, joten näiden suhteen tarvitsemme rohkeutta keskustella ja puhua niistä turvallisille ihmisille. Paineistetut ja pakotetut yritykset lopettaa tuskin onnistuvat.

On hyvä muistaa, että vaikka addiktio nyt tuottaakin kipua, sen tarkoitus on ollut helpottaa oloa.Se on yrittämnyt suojata kivulta, joka tuntuu täysin todelta.

Elämme aikaa, jossa vaikeista tunteista puhuminen tuntuu olevan tabu. Ja silti, kaikki niitä koemme. Ihmisyyteen kuuluu ahdistus, suru, viha, pettymys ja väsymys siinä missä ilo, leikkisyys, vapautuminen ja rauhan kokeminenkin. 

Addiktioista podcast
Eevi Minkkinen

Ps. Överiksi meni e-kirjani käsittelee mm. suorittamista ja addiktioita varsin syvällisesti.

Comment
Share

Podcast päätöksien tekemisen pelosta

Päätöksenteko elämässä nostaa esiin monenlaisia tunteita. Se ei ole aina helppoa, varsinkaan ihmiselle joka pyrkii miettimään seurauksia ja toimimaan mahdollisimman oikein. 

Voi olla, että pelkää niin paljon tuottavansa muille pettymyksiä tai tekevänsä virheen, että jää tilanteeseen jossa itsellä ei ole hyvä olla pitkäksikin aikaa.

Elämän isot päätökset eivät koskaan synny hetkessä, eikä tarvitsekkaan. Ne eivät ole myöskään ole vain järjen asioita. Oleellista on harjoitella kuulemaan ja luottamaan sisäiseen ohjaukseensa, joka ei ole aina se mikä olisi "ihanteellisinta" tai jonkun muun mielestä oikein. 

Joskus on aika päättää, että nyt ei ole aika tehdä päätöstä. Joskus tarvitaan aikaa, asioiden työstämistä ja tilaa. Silloin suurinta rakkautta on ottaa aika-lisä ja miettiä rehellisesti mihin voi ja ei voi vaikuttaa. 

Joskus on aika uskaltaa ottaa se pelottavakin askel. Mutta se askel ottaa itse itsensä, kun se on valmis. Kaikki tapahtuu aina lopulta oikeaan aikaan.

Kuuntele lisää päätöksien teon pelosta podcastilta!

Päätöksien tekemisen pelosta
Eevi Minkkinen
Comment
Share

Podcast Tunteiden hallinnasta, mahdollista vai ei?

En usko, että tunteita voisi kontrolloida. Tai sanotaan suoraan,  niitä ei voi kontrolloida.

Tunteiden hallinta on taas jotain, mitä pidän mahdollisena ja viisaana. Hallinta ei siis suinkaan tarkoita sitä, että tunteet voisi tai pitäisi blokata pois. Minulle tunteiden hallinta tarkoittaa tunteiden hyväksymistä ja reaktiivisuuden sijaan terveempien ja itselle parempien selviytymiskeinojen harjoittelua. ( Ja realitycheck, vaikka "paasaan" asiasta, harjoittelen tätä itse ihan yhtälailla!)

Useinkaan haaste ei ole itse tunteessa, vaan siinä mitä tunnemme tunteesta tai se miten vaikeat tunteet saavat meidät reagoimaan.

Saatamme tuomita itsemme vihan tunntesta.

Saatamme hävetä epävarmuuttamme.

Saattaa olla, että kun olemme peloissamme ja huolissamme, suojaudumme hyökkäämälllä.

Joskus taas arvostelua ja konfliktia pelätessämme vetäydymme ja menemme omaan kuoreemme.

Emme voi kontrolloida tunteitamme mutta, reaktioitamme voimme opetella kohtaamaan inhimillisesti ja myötätuntoisesti. 

Podcastilla käsitellään mm.

  • Mistä siinä on kyse jos helposti räjähtelee puolisolleen
  • Mustasukkaisuuden kohtaaminen inhimillisesti
  • Mitä sitten, jos ei uskalla puhua puolisolleen tarpeistaan ja toiveistaan
  • Miten voi harjoitella ”istumaan tunteiden kanssa
  • Miten lähteä harjoittelemaan ymmärrystä reaktioiden sijaan.

Tervetuloa kuulolle!

Voiko tunteita hallita podcast
Eevi Minkkinen

ps.

Henkisen kasvun perusteet kurssi alkaa 22.10, lue lisää kurssin sisällöstä TÄÄLTÄ

Comment
Share

Podcast Intuitiosta ja sydämen kuuntelusta

Intuitio on tienviitta, sydän on valtatie. Mielestäni intuitio ja sydämen ääni eivät ole ihan sama asia, vaikka läheisiä tuttavia ovatkin.

Intuitio ei ole aina vain sitä mikä tuntuu kivalta ja kevyeltä, joskus se on myös se pieni hiljainen ääni jota ei ihan vielä uskaltaisi kuulla. Sydämen ääni ei ole aina järjellä selitettävissä, mutta silti myös järjelle ja pelkojen tutkimiselle on paikkansa ja erittäin tärkeä sellainen.

Tällä podcastilla jaan ajatuksiani ja kokemuksia intuition ja sydämen kuuntelusta sekä minkälaisia esteitä voi olla näihin luottamisen suhteen.

Intuitiosta ja sydämen kuuntelusta
Eevi Minkkinen

ps.

Henkisen kasvun perusteet kurssi alkaa 3.3, lue lisää kurssin sisällöstä TÄÄLTÄ

Comment
Share

Podcast luottamuksen palautumisesta ihmissuhteessa

Luottamuksen sanotaan olevan hyvän suhteen pohja. Olen samaa mieltä. Voi olla jopa niinkin, että luottamusta ei osaa arvostaa ennenkuin tietää mitä on, kun se on horjunut. Kyseessä on vähän sama efekti kuin siinä että tajuaa miten julmetun arvokas se oikea käsi on vasta kun se on kipsissä. 

 Joskus ihmissuhteissa kuitenkin luottamus vaurioituu, erilaisista syistä. Jokainen joka tämän on kokenut tietää, miten julmetusti se koskee. 

Luottamusta ihmissuhteessa voi eheyttää ja sen voi löytää uudelleen, mutta se kysyy sisäistä työskentelyä molemmilta. Vaikka toinen osapuoli ei olisikaan valmis tähän, on loukatun itsensä kannalta tärkeää kääntyä itse sisäisen työn pariin, jotta luottamus voisi jatkossa olla mukana elämän ihmissuhteissa.

Tällä podcastilla vastaan kuulijan kysymykseen luottamuksen palauttamisesta parisuhteessa.

Podcast luottamuksen palautuminen parisuhteessa
Eevi Minkkinen
Comment
Share

Rajat on rakkautta podcast

Rajat on teema joka ei ole helpoimmasta päästä. Terveet rajat tuovat sisäistä turvaa ja ovat suuri rakkauden teko itseään kohtaan. 

Suorittamiseen ja mielyttämiseen taipuvaiselle omien rajojen tunnistaminen ja niistä huolehtiminen on yksi elämän tärkeimmistä harjoituksista, käsi kädessä myötätunnon opettelun kanssa.

Rajojen vetäminen on kuitenkin tällöin pelottavaa koska:

"Entä jos olenkin itsekäs"

"Entä jos minun ajatellaan olevan laiska"

"Jos nyt kieltäydyn ehkä minua ei enää ikinä pyydetä mukaan"

"Ehkä tämä pitäisi vaan yrittää ymmärtää"

"Kyllä minun nyt vaan pitäisi jaksaa/pystyä/kyetä".

On helpompi kunnioittaa toisen omaa tilaa ja rajoja kun ne sallii itselleen.

Uusimalla podcastilla käsitellään rajoja jotka olen jakanut kahteen osaan: Konkreettiset & käytännölliset rajat sekä Emotionaaliset rajat.

Kuuntele lisää!

Rajat on rakkautta
Eevi Minkkinen

Överiksi meni e-kirja  käsittelee syvällisesti suorittamisesta irtipäästämistä ja oman näköisen elämän elämistä, tilaa omasi täältä: https://holvi.com/shop/eeviminkkinen/product/68181975e2847d370ee05fb7888a9ab0/

Comment
Share

Podcast sisäisestä turvallisuuden tunteesta

On varsin yleistä kokea turvattomuutta ja epävarmuutta arjessaan. Nämä eivät ole kuitenkaan tunteita joita välttämättä helposti tunnistaisimme, ne sotkeutuvat usein epämääräisen ahdistuksen ja stressin alle.

Perusturvallisuuden tunteen syntymiseen vaikuttaa monikin tekijä, mutta tällä podcastilla jaan 5 tärkeää tekijää turvallisen pohjan syntymiselle. Nämä ovat myös usein hyviä suuntaviivoja, mitä lähteä vahvistamaan jos perusturvattomuuden tunne on elämässä tuttu.

Sisäinen turvallisuuden tunne podcast
Eevi Minkkinen
Comment
Share

Uusi podcast kuoreen menemisestä ihmissuhteissa

Tällä podcastilla vastaan kuulijan kysymykseen koskien ihmissuhteessa tapahtuvaa yhtäkkistä etäisyyttä.

Luulen, että tämä on jotain joka on tapahtunut kaikille. Yhteys ja ymmärrys katkeaa ja välille nouseekin vetäytymistä, kylmyyttä ja vaikeutta olla. Tämä on inhimillistä ja tapahtuu huolimatta siitä mitä kirjoja olisi lukenut. 

Mitä tapahtuu? Ja miten palata taas yhteyteen?

Podcast kuorista ja suojautumisesta
Eevi Minkkinen
Comment
Share